Bohinj

Od kod ime Bohinj?

Ko je Bog svet delil in ko je že vse razdelil med ljudi, se je ozrl na svoje delo. Zagledal je skupino skromnih in tihih ljudi, ki so mirno čakali na svoj del sveta. Bogu so se zasmilili, ker so tako mirno in potrpežljivo čakali na svoj del, da jih niti opazil ni in je nanje čisto pozabil. Tako je Bog tem ljudem odstopil najlepši kos svojega Raja. Ker pa Bohinjci Bogu Boh rečemo, se ta del sveta danes imenuje Bohinj.

Bohinj je kotlina, ki se razteza od Soteske do Ukanca. Na južni strani jo zapirajo bohinjske Spodnje gore, visoke do 2000 m, na severu pa Triglavsko pogorje s Triglavom (2864 m). Bohinj se deli na Spodnjo in Zgornjo dolino. V obeh dolinah je skupaj 24 vasi.

Bohinj je ena najlepših dolin v osrčju Julijskih Alp v Triglavskem narodnem parku. Visoke gore, zeleni gozdovi, lepe planine in senožeti s svojimi naravnimi lepotami, kulturno-zgodovinskimi spomeniki, prijazne vasi in naselja s hoteli, gostišči in zasebnimi sobami nudijo gostom v Bohinju prijetno počutje.

Bohinj je idealno izhodišče za krajše izlete in sprehode po urejenih poteh v dolini in za planinske in alpinistične ture. Idealne možnosti za oddih nudi Bohinj v vseh letnih časih. Dolina se pozimi spremeni v zimsko športni center, poleti pa najlepši biser doline, Bohinjsko jezero, vabi kopalce, skupaj s Savo pa tudi kajakaše in ribiče. Dobrodošli ste v Bohinju, kjer upamo, da boste med nami preživeli nepozabne trenutke in uživali v naši ponudbi.